Eureka / Sint Vincentius

(Gemeente: Evere   Werkvormen: Woonzorgcentrum, Centrum kortverblijf, Serviceflats-aanleunwoning, Zorgknooppunt)
Introductie

Vzw Sint-Vincentius zal in 2014 het woonzorgcentrum Eureka in Evere openen. Ze zijn eveneens inrichter van het dagverzorgingscentrum Terranova, dat zich richt tot personen met een niet-aangeboren hersenletsel. In het nieuwe woonzorgcentrum zal men met die expertise zich gedeeltelijk toeleggen op deze doelgroep.

Uitgebreide voorstelling

Niet-aangeboren hersenletsel

Het woonzorgcentrum zal bestaan uit 158 woongelegenheden. Hiervan zullen er ongeveer 40 bestemd zijn voor personen met een niet-aangeboren hersenletsel. Er is mogelijkheid om, afhankelijk van de vraag, een hogere capaciteit voor deze doelgroep te voorzien. De infrastructuur wordt hier op aangepast. Er komt een afdeling komen voor personen met cognitieve en desoriëntatie problemen met ongeveer 80 woongelegenheden, 10 eenheden kortverblijf en 27 serviceflats.

Intergenerationele zorgsite

Naast het woonzorgcentrum, het kortverblijf en de serviceflats onderzoekt Sint-Vincentius de mogelijkheden om zoveel mogelijk zorgvormen onder te brengen op deze site. Hierdoor kan het een levendige, intergenerationele zorgsite worden. Er wordt gedacht aan een kinderdagverblijf en een groepspraktijk van huisartsen. 

Eclips; netwerk en samenwerking

Eureka is aangesloten bij de Brusselse Zorggroep Eclips, een netwerk- en samenwerkingsgroep. 

Belangrijkste resultaten  

  • Sint-Vincentius is reeds een ervaren speler in de woonzorg. Bovendien hebben ze ervaring met personen met niet-aangeboren hersenletsel door het dagverzorgingscentrum Terranova. 
  • Het samenwerkingsinitiatief van Sint-Vincentius met de Brusselse Zorggroep Eclips is een zeer goed initiatief.
  • In het woonzorgcentrum Eureka staat kostefficiëntie in combinatie met een gewaarborgde kwaliteit centraal. Er werd gezocht naar oplossingen om de dagprijs betaalbaar te houden. Er werd geen professionele grootkeuken voorzien want het woonzorgcentrum Sint-Monika levert  de maaltijden. 
  • Sint-Vincentius plant nog een woonzorgcentrum in Sint-Jans-Molenbeek. Dat zou gecombineerd worden met een centrum voor kortverblijf en een centrum voor herstelverblijf voor 60 gebruikers.  

 

 

 
Gerelateerd nieuws

door Bettina Hubo © Brussel Deze Week Evere| 09:41 - 21/01/2015 (interview met Herwig Teugels)

De groep ouderen met dementie dijt alsmaar uit, ook in Brussel. Tot hiertoe was het Vlaamse aanbod voor dementerenden beperkt. Met de nieuwe woonzorgcentra Eureka en Clivia, allebei in Evere, komt hierin verandering.

volledige artikel